Prijava

Primajte informacije od UM TK

* obavezan unos

Pretraživanje

O nama E-mail
Autor Mirnes Smajilović   
Podijeli

Udruženje matematičara TK je zvanično registrirano u septembru 2007. godine.

Predsjednik Udruženja je Dr. sc. Mehmed Nurkanović, redovni profesor, Prirodno-matematički fakultet u Tuzli (Odsjek Matematika).

Članovi Predsjedništva UM TK su:

1. Dr. sc. Mehmed Nurkanović, redovni prof. (PMF u Tuzli),

2. Mr. sc. Amra Rekić-Vuković, v. ass. (PMF u Tuzli),

3. Agić Haris, prof. matematike, savjetnik u PZ Tuzla,

4. Tihomir Vasić, prof. matematike u Gimnaziji u Živinicama,

5. Vesna Pavić, prof. matematike u Gimnaziji 'Meša Selimović' Tuzla

6. Zoran Jasak, dipl. math, NLB TB,

7. Nermin Okić, nast. matematike u OŠ 'Miladije' - Tuzla.

Članom UM TK se postaje dobrovoljnim izjašnjavanjem i plaćanjem godišnje članarine (koja trenutno iznosi simboličnih 10 KM).

Broj žiro računa Udruženja: 3383002261804115 kod Unicredit bank

Članovi Udruženja imaju pravo prisustva stručnim seminarima koje organizira Udruženje bez plaćanja kotizacije. Prošle godine smo realizirali nekoliko stručnih seminara u saradnji s PZ TZ, a najvažniji je bio dvodnevni seminar u Blagaju sredinom juna 2008. godine. I ove godine planiramo niz aktivnosti u tom smislu.

Do sada je Udruženje matematičara bilo organizator ili suorganizator niza takmičenja na kantonalnom nivou za učenike osnovnih i srednjih škola TK, te u nekoliko navrata i Federalnog takmičenja za učenike osnovnih škola. Također, realizirali smo dva vrlo značajna projekta za pripreme učenika za takmičenja: u januaru 2008. godine u saradnji sa PMF u Tuzli imali smo sedmodnevnu obuku najboljih matematičara učenika srednjih škola sa područja TK, te u proljeće iste godine realizirali projekat 'Škola matematike Maglaj - Tešanj 2008' za najbolje matematičare osnovnih i srednjih škola s područja općina Maglaj i Tešanj. Ove godine planiramo obaviti pripreme najboljih takmičara s našeg kantona prije federalnih takmičenja.

Planiramo uvesti i rubriku zanimljivih problema za učenike (kao što su to bili Konkursni zadaci u časopisu Triangle) i osnovnih i srednjih škola. Zadaci bi se objavljivali jednom mjesečno, a učenici bi svoja rješenja slali e-mailom. Na kraju mjeseca bismo objavljivali najzanimljivija rješenja i objavljivali imena rješavatelja. Postoji mogućnost da se najbolji na kraju školske godine (u junu) i novčano ili na neki drugi način (dodjelom zaniljive matematičke literature) nagrade.

comments