Prijava

Primajte informacije od UM TK

* obavezan unos

Pretraživanje

BH TELECOM

Klokan matematičar izazov za 2018. godinu E-mail
Autor Mirnes Smajilović   
Subota, 24 Veljača 2018 20:18
Podijeli

Klokan Matematičar bez granica ( Kangourou sans Frontieres) je međunarodna nezavisna inicijativa čiji zadatak je da organizuje jednom godišnje Kangourou izazov sa osnovnim ciljem da promoviše matematiku među mladim ljudima u cijelom svijetu ali isto tako i među roditeljima, nastavnicima i prijateljima učenika. Izazov u Bosni i Hercegovini će se održati 15. marta/ožujka 2018 godine u svim prijavljenim školama. Svi učesnici koji pristupe izazovu 15. marta/ožujka 2018 se smatraju učesnicima zvaničnog izazova i biće rangirani u svojoj kategoriji a najbolji će dobiti i prigodne nagrade i diplome.

Izazov Klokan matematičar je namjenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Izazov ima za osnovni cilj da omogući učenicima da se zabave, nešto novo nauče i da pokažu sve svoje talente, i poznate i skrivene.

Klokan matematičar u Bosni i Hercegovini je podijeljen u 7 kategorija:

  1. Školarac - 2 razred osnovnih škola
  2. PreEcolier - 3 razred osnovnih škola
  3. Ecolier - 4 i 5 razred osnovnih škola
  4. Benjamin- 6 i 7 razred osnovnih škola
  5. Cadet (C)– 8 i 9 razred osnovnih škola
  6. Junior (J)- 1 i 2. razred srednjih škola
  7. Student (S)- 3 i 4 razred srednjih škola
Preko 6 miliona učenika će uzeti učešće na sličnom izazovu širom svijeta

Izazov Klokan matematičar se organizuje širom svijeta uz učešće preko 6 miliona učenika. Izazov se organizuje svake godine, u svakoj zemlji određenog dana, u drugoj polovini trećeg i početkom četvrtog mjeseca u godini. Ovo je prvi put da se Klokan matematičar organizuje u Bosni i Hercegovini. Izazov se, u pravilu, održava pod nadzorom i uz pomoć nastavnika i profesora matematike u školama koje su se prijavile. Uobičajeno je da se izazov radi trećeg četvrtka u mjesecu martu/ožujku svake godine ali si i tu mogući izuzeci od zemlje do zemlje.

Opširnije: www.klokan-matematicar.ba

comments